Kärpästen luonnonmukaisten torjuntalaitteiden vertailu


Kesällä ja kasvukauden aikana ovat kärpäset perinteisesti ympärillä pörräileviä hyönteisiä. Etenkin siellä missä elintarvikkeita säilytetään tai missä roskis sijaitsee, löytävät kärpäset herkästi tiensä tällaisiin kohteisiin. Kärpäset ovat elintarvikkeiden tai roskien läheisyydessä myös riski bakteerien ja tautien levittäjinä, joten torjuntaa on hyvä harjoittaa ja keinoja on paljon. Ihan perinteiset keinot auttavat heti, kuten roskien vieminen pois ja vesiastioiden tai muiden vesiastioiden kuten kastelukannujen säilytys tyhjänä auttaa kärpästen vähentämiseen.

Erilaisia keinoja torjua kärpäsiä löytyy useita eri vaihtoehtoja kuten esimerkiksi luonnonmukaisia tai kemiallisia. Mikäli olet kiinnostunut tekemään itse erilaisia luonnonmukaisia torjunta-ansoja kuten elintarvikeainesten sekoituksia tai muita kotikonsteja, voit etsiä niitä googlen hakukoneen avulla. Tuloksia löytää kyllä paljon. Tässä artikkelissa keskitytään kärpästen luonnonmukaiseen torjuntaan ja näitä torjuntalaitteita voi hankkia kaupoista, kuten esimerkiksi verkkokaupoista. Tuotteita vertaillaan niiden käyttöominaisuuksien, tehokkuuden ja hinnanmuodostumisen pohjalta. Tuotevertailusta on koottu myös taulukko, josta tulokset ovat helposti löydettävissä ja auttavat löytämään sen itselleen sopivan torjuntamenetelmän.

Tuote:Greenline MotFluga purkkiKärpäsansa ikkunaanKärpäspaperirulla 6mSähköinen LED-hyönteisloukku
MekanismiEstää ulospääsyn, tee itse aineEstää ulospääsynTarttuva tarraLED -valo
UlkotilateiEi ensisijaisestiEi ensisijaisesti
Sisätilat
KäyttöhelppousMelko helppo, työllistäväErittäin helppoErittäin helppoErittäin helppo
Hinta5,90€5,50€6,80€28,50€
Luonnonukaisten kärpästorjuntalaitteiden tuotevertailutulokset

Kärpäsloukku Greenline MotFluga purkki

Tuotteen kärpästorjunnan ideana on houkutella kärpäset purkin sisälle, josta kärpäset eivät pääse ulos enää lentämällä. Tuote on kevyt, noin 0,07 g ja jotkut myyjät antavat sen käytölle vuoden takuu. Soveltuu sekä sisä- että ulkokäyttöön. Eri verkkokauppojen tuotetiedot eivät kerro suoraan, mikä aine purkissa kärpäsiä houkuttaa ja asia jättää ostajalle epäselvän mielikuvan. Ainetta ei nimittäin tule purkin mukana vaan ideana on, että ostaja voi itse valmistaa haluamansa aineen ja lisätä sen purkkiin. Verkkokauppojen kommenttikentistä voi todeta, että ostajat olisivat kaivanneet paremmin tietoa, että kyseessä on vain pelkkä purkki, jonka voi täyttää haluamallaan aineella.

Mikäli on halukas valmistamaan aineen itse tai ostamaan aineen erikseen, tämä kärpäsansa on tällöin kätevä apuväline. Ostaja voi siten valmistaa oman luonnonmukaisen houkutusaineen kärpäsansaan esimerkiksi seuraavista aineista: vesi, etikka, sokeri, siirappi ja käsitiskiaine. Vastaavasti ostajalle, joka haluaa hankkia kokonaisuudessaan valmiin paketin, tämä ei ole paras ratkaisu. Lisäksi tulee huomioida, että purkki tulee tyhjentää ja täyttää säännöllisin väliajoin, eli purkin toimivuudesta on huolehdittava. Itse purkin käyttöikä on pitkä ja se soveltuu sekä sisä- että ulkotiloihin. Hinnaltaan tuote on noin 6 €.

Huomaamaton kärpäsloukku ikkunaan

Erilaisia kärpäsloukkuja ikkunoihin myydään erilaisilla muotoiluilla, jolloin tuotteet ovat myös koristeellisia. Kärpäsloukun ideana on, että ikkunassa pörräävä kärpänen lentää loukkuun ja jää sinne. Kärpäsloukku sisältää liimakalvon, johon kärpänen tarttuu kiinni. Kun loukku on tarpeeksi täynnä, se tulee heittää roskiin. Loukun täyttymistä tulee tarkkailla, jotta loukun tehokkuus pysyy hyvänä. Liian täynnä oleva loukku ei kiinnitä enää kärpäsiä ja ansasta tulee tehoton. Pitkällä käytöllä tulee kärpäsansoja hankkia useampi, jotta loukun voi tarpeen tullen vaihtaa. Loukun käyttö on siistiä ja helppoa, tarkistuksen pystyy tehdä nopeasti katsomalla loukun sisäosaa. Mutta jätettä voi kertyä jonkin verran, riippuen kärpästen määrästä. Soveltuu parhaiten kotitauluksiin tai sisätiloihin, missä kärpäsiä ei ole kovin suuria määriä. Tuotteen muotoilu edesauttaa soveltumista hienoihin sisätiloihin. Hinnaltaan noin 5,50€.

Kärpäspaperirulla 6m

Soveltuu vähän vaativampiin kohteisiin, kuten eläinsuojiin tai muihin paikkoihin, missä kärpäsiä esiintyy suurempia määriä, voi kärpäspaperirullaa laittaa seinille tai narusta roikkumaan. Ei sovellu välttämättä ulkotiloihin, ellei tarran kastumista pysty estämään. Kärpäset lentävät tarrapaperiin kiinni ja jäävät siihen. Tarran täyttyvyyden pystyy helposti tarkistamaan paperista. Voi toimia ulkotiloissa, mikäli pystyy suojaamaan kosteudelta, mutta tarkoitettu ensisijaisesti sisätiloihin. Kärpäspaperirullan voi hävittää myös kompostoimalla sillä paperi on biohajoava tuote. Hinta 6,80€

Verkkokaupoista löytyy eripituisia kärpäspaperirullia mutta huomioi, että kaikki myynnissä olevat kärpäspaperirullat eivät ole biohajoavia. Tarkista tuotteista kompostoitavuus erikseen.

Sähköinen LED-hyönteisloukku LED/4W/230V 35 m²

Tuotevertailuun tulee vielä lisäksi tämä LED-hyönteisloukku, jonka käyttömekanismi perustuu pelkästään UV-A- lamppujen houkuttavaan valoon. Tuote toimii useimmille hyönteisille, joten kärpästen lisäksi se houkuttelee myös esimerkiksi hyttysiä. Vaikutusalue luvataan 35 neliölle ja tuotteen käyttöarvostelut ovat neljän tähden luokkaa. Käyttötuntien määrä luvataan noin 20 000 tunnille. Laitetta käyttäessä on muistettava huolehtia kärpäsansan pohjalokeron tyhjentämisestä, mihin hyönteiset kerääntyvät ansaan joutuessaan. Käytössä laite toimii ympäristöystävällisesti, sillä laitteen toimintaan ei tarvita kemikaaleja ja se luvataan muutenkin ympäristöystävälliseksi. Tuoteselosteesta käy kuitenkin ilmi, että LED-valoa ei pysty vaihtamaan laitteeseen, joten käyttötason hiipuessa laite on kokonaisuudessaan hävitettävä. Laitetta tulee käyttää ilmastolta suojatussa paikassa. Hintahaitari laitteelle liikkuu 24-33 € tienoilla.