Luonnollinen punkkikarkote koirille, vertailu


Tässä artikkelissa keskitytään vertailemaan luonnonmukaisia punkkikarkotetuotteita koirille, joita voi ostaa kaupoista. Tuotevalikoimaan on pyritty ottamaan huomioon hyvin erilaisia käyttöominaisuuksiltaan olevia tuotteita.

Monet koiranomistajat tietävät punkeista ja muistakin hyönteisistä koituvan riesan omalle lemmikilleen, kun kesäaika koittaa. Samalla yhä useammat lemmikkiänsä hoitavat ihmiset toivovat jotain luonnollista punkkikarkotetta koiralleen, joka myös olisi tehokas käytössä. Onko mahdollista löytää luonnonmukaista hyvää ja toimivaa punkkikarkotetta lemmikilleen ilman kemikaaleja tai synteettisiä aineita? Vastaus on, että kyllä voi. Tulee käyttää hieman enemmän aikaa, perehtyä tuotteisiin sekä lukea tuotearvosteluja. Mikäli jonkun tuotteen soveltuvuus mietityttää omalle lemmikilleen, voi aina kääntyä eläinlääkärin puoleen ja saada lisää varmistusta oma tuotevalinnalle.

Internetistä voi myös löytää hyviä reseptejä, millä valmistaa itse kotikonstein erilaisia hyönteiskarkotteita omalle lemmikilleen. Infostickerin sivuilla tullaan jatkossa perehtymään myös internetistä löytyviin tee se itse -tuotteiden käyttöominaisuuksiin ja vaikutuksiin tulevalla kesäkaudella 2023.

Vertailutaulukko helpottaa tulosten tulkitsemisen:

 Symppis Spot-onPunkkihuivi RepeltecElektroninen punkinkarkotin Best Friend  Flea Guard 90 tabl VETIQ
TehoaineGeranioli 9 g/kgAminohappo IR3535Ultraääni aallotValkosipuli- ja hiivauute
Tehoaika3-4 vkAina10 kk1-2 kk
Soveltuvuus koirat ja kissatVain koirat
PennutEi alle 4 kk  
Torjuu eri hyönteisillePunkit ja kirputYli 4 eri hyönteislajiaPunkitYli 4 eri hyönteislajia
TyytyväisyysTyytyväinen ja erittäin tyytyväinenTyytyväinen ja erittäin tyytyväinenSekä tyytyväisiä että ei tyytyväisiäErittäin ja perus- tyytyväisiä
Määrä5 ml x 3 putkiloa1 kpl1 kpl90 tabl. / prk
Hinnan keskiarvo20 €11 €19 €15 €

Punkkikarkote Symppis Spot-on sekä punkeille että kirpuille tarkoitettu karkote erityisesti koirille. Tuote on luonnonmukainen ja sen tehoaine perustuu geranioliin (9g/kg), jota luonnonmukaisissa punkkikarkotteissa yleensä käytetään. Valmistetta voi tiputtaa sellaisenaan lemmikin iholle, niskan alueelle. Annostus on jaettu kolmeen eri annokseen, riippuen siitä, onko lemmikki alle 15 kg, 15 – 30 kg tai yli 30 kg. Annostus tulee uusia lemmikille 3-4 viikon välein, riippuen koiran painosta. On huomioitava, että tehoaineen kerrotaan alkavan vaikuttaa vasta 2 viikon kuluttua käytön aloituksesta, joten on hyvä aloittaa tuotteen käyttö hyvissä ajoin ennen kesäkautta. Tuote on Suomen turvallisuus- ja kemikaaliviraston TUKEsin hyväksymä tuote.

Punkkihuivi Repeltec, omenanvihreä on niin koirille, kissoille kuin ihmisille soveltuva lisäsuoja punkkeja vastaan. Se kuuluu kiinnittää kaulalle, jolloin se suojaa nimenomaan kaulan aluetta, mihin punkit yleensä kiinnittyvät. Vaikka huivi on käsiteltyä puuvillaa 100 %, se on silti hajuton, hypoallergeeninen sekä vaaraton vesieliölle. Vaikuttavana aineena toimii aminohappo sekä repeltec -käsittely, jonka teho perustuu hylkivästi mutta vaarattomasti hyönteisten ja punkkien hajuaistiin. Tyytväisyys tuotteeseen ovat hyvät ja erittäin hyvät. Huiveja on saatavana erilaisia väreiltään ja merkeiltään. Punkkihuivi repeltec on 55 cm x 55 cm kooltaan. Keskiarvohinta huiville on noin 11 €.

Elektroninen Punkinkarkoitin Best Friend -tuote on tarkoitettu sekä koirille että kissoille. Tuotteen käyttö ja suoja perustuu ultraäänille, jotka häiritsevät punkkien aistinsensoreita. Näin ollen tuote on luonnonmukaisesti turvallinen ja myrkkyvapaa karkote sekä lemmikeille että ihmisille. Ultraääntä lähettävä tuote voidaan kiinnittää lemmikin kaulapantaan.

Patterin toimintaennustettavuus on noin 10 kuukautta ja valitettavasti patteria ei pysty vaihtamaan. Kun tuote otetaan käyttöön, tulee muoviliuska vetää pois tuotteesta, mikä aktivoi tuotteen käyttöönoton. LED -valo vilkkuu tällöin 10 kertaa. Tuotteen patterinkestävyyttä voi testata painamalla ohuella tikulla reikään, joka valonvilkunnalla kertoo patterin kestävyydestä. Uidessa punkkikarkote tulee poistaa lemmikin kaulalta, sillä sitä ei saa upottaa veteen. Kestää kuitenkin roiskeet.

Tuotetyytyväisiä asiakaskommentteja on sekä puolesta että vastaan. Jotkut kokevat erittäin hyväksi, toiset taas pitävät ihan tehottomana. Hinta-arvio noin 19 €.

Flea Guard 90 tabl VETIQ on luonnollinen suun kautta annettava suoja useita eri hyönteisiä torjuen kuten täit ja kirput, sekä toimii yleisesti hyönteisiltä suojaten. Tabletit annetaan sellaisenaan tai ne voi myös murskata ruoan sekaan. Tuote kehittää lemmikille miellyttävän tuoksun, joka torjuu hyönteisiä.

Pääasialliset tehoaineet sekä tuoksun muodostajat ovat valkosipuliuute ja hiivauute. Nämä yhdessä vaikuttavat myös lemmikin terveyteen antamalla sekä antibakteerista suojaa että torjumalla sienitartuntoja vahvistaen immuunijärjestelmän vastustuskykyä. Hiivauute toimii B-vitamiinin lähteenä, joka edistää osaltaan turkin kiiltoa.

Koirille tuotetta annostellaan painon mukaan, jossa painoluokat menevät 5 – 30 kg mukaan aina 10 kg välivaihdoilla. Annostus liikkuu 1-3 tabletin välillä vuorokautta kohti. Kissoille annostus on selkeä, ½ tablettia vuorokaudessa. Tuote soveltuu siis sekä koirille että kissoille.

Yhteenveto koirien punkkikarkotteista on suoranaisesti vaikea valita yhtä parasta, sillä vertailussa käytettiin niin monta erityyppistä punkkikarkotetta. Punkkikarkotteen soveltuvuudessa tulee miettiä koiran luontaisia taipumuksia, että minkä ikäinen on, miten käyttäytyy, käydäänkö paljon uimassa kesäisin jne. Esimerkiksi leikki-ikäiselle ja touhuavalle pennulle ei välttämättä sovellu huivi. Tai paljon uimassa käydessä tulee huomioida punkkikarkottimen poisotto kaulapannasta. Tablettien anto voi myös joistakin koiranomistajista tuntua liian rasittavalta ja rutiini voi unohtua silloin tällöin, jolloin harvemmin annettavat tipat turkkiin tai kaularipustin voi tuntua huolettomammalta ratkaisulta. Teki niin tai näin, koiran punkkitilanteesta kannattaa tavalla tai toisella huolehtia ja apua voi aina kysyä myös eläinlääkärin palvelusta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka mitä punkkikarkotetta lemmikilleen käyttää, tulee aina huolehtia sen turkin tarkastuksesta säännöllisin väliajoin.