Luonnonmukainen hyttyskarkoite vertailu


Kesä on mahtavaa aikaa, kun luonto parhaimmillaan tarjoaa vihreää loistoaan ja monet hyvät tuoksut sekä äänet voi tunnistaa tästä kukoistavasta miljööstä. Kuitenkin suomalaiseen ja pohjoismaiseen kesään, etenkin alkukesään liittyy voimakkaasti hyönteiset, joista hyttyset ovat ehkä suurin rasite. Kun luonto on vehreimmillään ja kosteutta on sekä ilmassa että kasveissa, myös hyttysillä on suotuisat olot etenkin kesäkuussa. Vastaavasti kesän edetessä ja mahdollisten kuivuuskausien alkaessa voi selkeästi havaita, kuinka hyttyset alkavat vähentyä ja niistä koituva riesa laantuu kesän edetessä kohti syksyä. Lämpötila, ilmankosteus ja lähellä sijaitsevat kosteikot suosivat hyttysten elinvoimaisuutta ja tällöin on tarpeen hankkia joko hyttyskarkotetta tai sen voi valmistaa myös itse.

Perinteisten voimakashajuisten ja tavanomaisten hyttyskarkotteiden sijaan monet ryhtyvät etsimään luonnonmukaisia hyttyskarkotteita, jotka eivät sisällä myrkyllisiä aineita ja tuoksuvat miedommilta hajuilta sekä ovat näiden kyseisten syiden tähden myös miellyttävämpiä käyttää.

Luonnonmukaista hyttyskarkotetta voi myös itse valmistaa helpoilla internetistä löydettävillä eri resepteillä ja ohjeilla. Sitruuna on yksi paljon käytetty sitrushedelmä sekä valmiissa tuotteissa että tee se itse -karkotteissa.

Tähän artikkeliin on koottu neljästä valmiista eri hyttyskarkotteesta perustiedot kuten esimerkiksi mitä tuotteet pääpiirteittäin sisältävät, käytön teho ja hintaluokka pullon sisältöön ja litraan nähden.

 MozziWatchKuura EssentialsMene Pois Paha HyttynenHyttys+Punkki
KasviuutteetYli 5 kplYli 5 kplYli 5 kplYli 5 kpl
Punkkisuoja 
Tehoaika5 h3-5 h 6 h
Pakkauskoko75 ml10 ml100 ml75 ml
LevitysmuotosuihkeRoll-onSuihke/ keinukorkkisuihke
Hinta/ pakkaus13€20€19€12€
Hinta-arvio/ L160€2000€190€160€
Taulukointi tuotteiden ominaisuuksista auttaa nopeasti löytämään tuotteiden pääkohdat

MozziWatch hyönteiskarkoite on kätevässä suihkepullossa ja tuote on valmistettu erilaisista uutteista. Tuoteessa on esimerkiksi luonnollista 30 % hydratoitua syklistä sitruunaeukalyptusöljyä ja sitruunaa esiintyy kahdessa eri muodossa: sitronellaali ja sitronelloli. Aikuisille suositus levittää 2 kertaa päivässä ja lapsille kerran päivässä, joten tuote soveltuu koko perheelle. Ei sisällä synteettisiä ainesosia eikä jätä jälkiä vaatteisiin.

Tuote antaa hyttysiltä suojan noin 5 tunnin ajaksi, mäkäräisille 2 tunnin ajaksi. Punkkiteholle ei luvata täydellistä suojaa ja tuotekäyttäjän on otettava huomioon mahdollinen allergisoiva reaktio, mikäli sellaista saattaisi esiintyä. Pakkauskoko on 75 ml ja litrahinta asettuu noin 160€/ L tietämille.

Kuura Essentials Outdoor No 2 Hyttyskarkote on kotimainen tuote Sipoosta ja sisältää muun muassa myös sitronellaa ja on eteerinen öljy, joka levitetään roll-on pallolla iholle tai vaatteille. Koska tuote on öljymäistä, sitä suositellaan levitettävän kämmenellä vaatteille, ei suoraan pullosta vaatteille, jolloin tahraaminen estyy. Tuotteesta löytyy erilaiset öljyt kuten kissanminttu, sitruunaruoho ja kanadantuija. Samalta valmistajalta on ostettavissa erikseen myös punkkikarkoite. Tuotetta ei suositella raskaanaoleville tai imettäville. Tuote soveltuu yli 2 -vuotiaille. Pakkauskoko on huomattavasti pienempi (10ml) kuin muut luonnolliset hyönteiskarkoitteet ja litrahinta kohoaa moninkertaisesti yli muiden tuotteiden hintarajan 200€/L.

Mene Pois Paha Hyttynen sisältää sitruuna- ja eukalyptusuutetta ja on öljymäinen tuote. Perinteiseten luonnlisten öljyjen ja aineiden lisäksi tuote sisältää myös kamferia, jota käytetään lihaskipuihin tai lihasten lämmittämiseen sekä lihasten rentouttamiseen. Ihon kutiseminen voi myös helpottaa ja tässä rauhottavana aineena toimii pikiöljy. Tämän ansiosta myös hyttysenpiston kutina lievittyy ja pikiöljyllä on desinfioiva vaikutus. Tuoksua voi kuvailla ölymäiseksi tai yrttimäiseksi.

Rajoituksia tuotteen käytölle ei ole annettu, joten kaikenikäiset voivat tuotetta käyttää. Eteerisen öljyn tähden huomautetaan, että voi aiheuttaa allergisen reaktion. Suositellaan levitettäväksi kämmenen avulla iholle tai vaatteiden reunoihin. Soveltuu myös lemmikeille. Pakkaus on isokokoinen 100 ml ja sitä on saatavana keinukorkillisena tai suihkeena. Hinta-arvio 19€ per tuote, jolloin litrahinnaksi tulee noin 190€/ L.

Hyttys+Punkki Spray on sitruunan ja ekalyptuksen tuoksuinen hyönteissuoja, jolla luvataan noin 6 tunnin hyönteissuoja-aika. Tuote sisältää 2 eri sitruunauutetta sekä eukalyptusta 30 %. Tuotteen suojaavuus ulottuu myös mäkäräisiin, punkkeihin, paarmoihin, hirvikärpäsiin sekä trooppisen alueen hyttysiin ja hiekkakärpäsiin. Tuote soveltuu yli 3-vuotiaille ja voi suihkuttaa suoraan iholle tai vaatteille. Ei värjää pintaa pysyvästi. Hyttys+Punkki -tuote antaa suojan ylivoimaisesti useille eri hyönteislajeille, jolloin tuotteena se on ainutlaatuinen suojaukseltaan.

Hintaluokaltaan spray on noin 12€ per suihkepuollo, joten litrahinnaksi muodostuu noin 160€.