Luonnonmukainen lannoite kasveille, vertailu


Kevään tullen alkaa mielessä askaroida ajatus kasvien istutuksista ja hoidoista niin kasvimaalla, puutarhassa kuin parvekkeellakin. Kasvit tarvitsevat tiettyjä ravinteita juurillensa, jotta ne pystyvät kasvamaan ja kukkimaan voimallisemmin sekä säilymään elinvoimaisempina pidempään. Oli ajatuksena sitten kasvattaa kasvimaata, kukkia tai parvekeyrttejä, löytyy luonnonmukaisista lannoitteista jo useampia hyvin soveltuvia vaihtoehtoja omaan puutarhaharrastukseen. Mikäli itsellä on mahdollisuus tehdä ja käyttää kompostia, saa siitä myös ravinnerikasta multaa ja lannoitetta. Itse valmistamaa kompostoitua täytettä voi halutessaan täydentää esimerkiksi ostetuilla luonnonmukaisilla lannoitteilla.

Mitkä luonnonmukaisista lannoitteista soveltuisi sitten parhaiten juuri omille kasveille? Tässä artikkelissa keskitytään vertailemaan luonnomukaisia lannoitteita, mitä voi erilaisista kivijalka- tai verkkokaupoista hankkia. Suurimmat erot lannoitteista löytyvät niiden koostumuksista ja taulukointi auttaa erojen havainnollistamisessa.

 Biolan turpeeton puutarhamultaBiolan luonnonlannoiteKekkilä luonnonmukainen puutarhalannoiteKekkilä luonnon- kasvimaalannoite
Pääraaka-aineetBiohiili, rahkasammalBroilerinlanta, merileväjauheFermentoidut kasviuutteetFermentoidut kasviuutteet, merilevä
Soveltuu erityisestiLavaviljelyVaativat puutarhakasvitPuutarha, nurmikkoKasvimaa
pH6,7   
Kosteus65 %10 %10 %10 %
Typpi N100 mg/L4 %4,5 %4,5 %
Fosfori P65 mg/L1 %1,1 %1,1 %
Kalium K610 mg/L2,7 %6,6 %6,6, %
KalkitusaineMg- pitoinen kalkkikivijauhe   
TyypinimiSammal-kasvualustaOrgaaninen eläinperäinen lannoiteOrgaaninen lannoiteOrgaaninen lannoite
Orgaaninen aines 70 %70 %65 %
Pakkauskoko40 L säkki1L, 5,5L, 10L, 25L10 L3 L
Hinta-arvio keskimäärin4,95 € säkki, 0,12 €/L22,50 €/ 25 L 0,9 €/L27,77 € 2,77 € / L18,21 € 6,07 €/ L
Luonnonmukaisten lannoitteiden tuotevertailutaulukko

Biolan turpeeton puutarhamulta on luomuleimalla varustettu ja kompostoimalla valmistettu puutarhamulta. Sen pääraaka-aineet ovat biohiili ja kasvualustasammal, jotka yhdessä tekevät koostumuksesta ilmavaa sekä kuohkeaa, jolloin vettä ja ravinteita vapautuu hitaasti kasvien käyttöön, jolloin kasteluväli pitenee. Nämä ainekset yhdessä lisäävät elinvoimaa kasveille antamalla humusta ja vilkastuttamalla maan pieneliötoimintaa. Etenkin hiekka- ja savimaat hyötyvät kyseisistä maata elävöittävistä tekijöistä. Muita puutarhamullan raaka-aineita ovat puunkuorirouhe, puukuitu ja kananlanta. 

Biolan luonnonlannoite on luomuhyväksytty yleislannoite, joka soveltuu puutarhaan yleisesti kaikille kasveille. Lannoitteen päävalmistusaineena on käytetty kananlantaa ja merileväjauhetta, jonka ansiosta hivenravinteiden saatavuus tehostuu. Luonnonlannoite antaa voimakkaan kasvun ja kukinnan sekä samalla vilkastuttaa maan pieneliöstötoimintaa. Luonnonlannoitetta voi käyttää myös kasvimaan kasveille kuten lehtivihanneksille tai juureslannoitukseen sekä myös paljon ravinteita vaativille kasveille. Ohjeita on saatavilla erityyppisiin lannoitusmenetelmiin kuten peruslannoitukseen, kevätlannoitukseen tai varastolannoitukseen. Tuotetta voi ostaa useissa eri pakkauskoossa, jolloin hintavertailu voi vaihdella suuresti.

Kekkilä luonnonmukainen puutarhalannoite on luomustatuksella varustettu kierrätyslannoite sekä puutarhan kasveille että nurmikolle. Tuote on rakeistettu, jolloin sen levitys on helpompaa ja väri on tummanruskeaa. Lannoite vapauttaa myös hitaasti ravinteita ja kosteutta kasveille, minkä ansiosta kasteluväli pitenee. Tuote on täysin kasviperäinen ja siinä on käytetty fermentoituja kasviuutteita perunasta, vehnästä, soijasta, maissista, kookosta, sokerijuurikkaasta sekä oluthiivasta. Lisäksi tuoteselosteessa on hivenainesosamäärät lueteltu kuten mm. rikki, kalsium ja magnesium. Pakkausohje sisältää useita eri lannoiteohjeita puutarhan eri kasvilajeille kuten marjapensaille, hedelmäpuille, nurmikolle kasvimaalle jne. Myydään 10 L kantopakissa.

Kekkilä luonnonmukainen kasvimaalannoite on luomuhyväksytty myös täysin kasviperäinen luonnonlannoite, joka on valmistettu fermentoiduista kasviuutteista sisältäen soijaa, vehnää, perunaa, maissia, kookosta, merilevää, oluthiivaa ja sokerijuurikasta. Tämä lannoite vapauttaa myös hitaasti sekä ravinteita että vettä kasvien käyttöön sekä samalla vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa. Tuoteselosteessa on annettu hivenravinnemäärät mm. rikin, magnesiumin ja kalsiumin osalta. Tuote on tarkoitettu erityisesti kasvimaan kasveille ja lannoiteohjeistus on annettu tuoteselosteessa mm. sipuleille, tomaateille ja kurkuille, porkkanoille, salaateille sekä muille kasvimaan kasveille vaihdellen aina 0,5 – 1,5 L / 10 m2. Tuotetta myydään 3 L kantopakissa.